Η Arabica και η Robusta αποτελούν τις δυο πιο δημοφιλείς εμπορικές ποικιλίες καφέ.

Η ποικιλία Arabica, γνωστή και ως «Coffea Arabica», ανακαλύφθηκε στην Αιθιοπία. Ο καφές αυτός ευδοκιμεί σε απότομες βουνοπλαγιές ή σε  ηφαιστειογενές έδαφος. Ο καφές Arabica αποτελεί το 70% της παγκόσμιας κατανάλωσης. Η συγκεκριμένη ποικιλία καλλιεργείτε στην Αφρική, την Νέα Γουινέα και τη Νότια Αμερική.

Η ποικιλία Robusta παράγεται από το φυτό Coffea Canephora και  αντιπροσωπεύει το 30-40% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ. Πρωτοεμφανίστηκε στην Αφρική, ενώ σήμερα καλλιεργείται ευρέως στην Νοτιοανατολική Ασία. Ωστόσο, η χώρα – συνώνυμη με αυτήν την ποικιλία δεν είναι άλλη από το Βιετνάμ. Το Βιετνάμ είναι η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή Robusta σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Παρακάτω θα δούμε τις βασικές τους διαφορές.

 

  1. Περιεκτικότητα σε καφεΐνη

Το είδος Arabica περιέχει την μισή ποσότητα καφεΐνης από το είδος Robusta. Συγκεκριμένα η Robusta περιέχει 2,7% καφεΐνη σε σχέση με το 1,5% της Arabica. Για αυτό τον λόγο η Robusta είναι και πιο πικρή.

  1. Γεύση και Άρωμα

Η ποικιλία Arabica έχει γεμάτο σώμα και απαλή γεύση.  Η γεύση της είναι γλυκιά και φρουτώδης. Μετά το καβούρντισμα οι κόκκοι Arabica έχουν αρώματα  φρούτων και ζάχαρης.

Η Robusta είναι πιο πικρή και η γεύση της παραπέμπει σε σιτάρι και φιστίκι.  Αυτό φυσικά προκύπτει λόγο της υψηλής περιεκτικότητας σε καφεΐνη.

  1. Συνθήκες καλλιέργειας

Όπως αναφέρθηκε και στην εισαγωγή, το φυτό Arabica ευδοκιμεί σε απότομες βουνοπλαγιές ή σε  ηφαιστειογενές έδαφος. Συνήθως  μεγαλώνει από 2,5m ως 4,5m ύψος, σε υψόμετρα από 600m ως 2200m και σε θερμοκρασίες από 15 ΟC ως 24ΟC.

Το φυτό Robusta είναι λίγο πιο ψηλό, από 4,5m ως 6,5m και ευδοκιμεί σε υψόμετρα από 0m ως 800m. Οι συνθήκες θερμοκρασίας κυμαίνονται από 18 ΟC ως 36ΟC.

 

Στην IL TOTO αγαπάμε τους κόκκους Arabica για την ποιότητα του κόκκου, το γεμάτο τους σώμα και την γλυκιά τους  γεύση. Επιλέγουμε  να εισάγουμε ανώτερης  ποιότητας Arabica καφέδες μοναδικής προέλευσης από συγκεκριμένες φάρμες που αναδεικνύουν τα ξεχωριστά αρώματα του καφέ της χώρας παραγωγής

Share: