Καφές Φίλτρου: Μυστικά και tips για τον καφέ φίλτρου

Αν και ο εσπρέσο είναι ο πλέον δημοφιλής καφές στην Ελλάδα, δεν είναι λίγοι οι λάτρες του καφέ που απολαμβάνουν και τον καφέ φίλτρου, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες και συνηθέστερα στο σπίτι.

Αν και ο καφές φίλτρου – η «γαλλικός», όπως συνηθίζουμε να τον αποκαλούμε στην Ελλάδα – δεν έχει τη συμπυκνωμένη, πυκνή γεύση του εσπρέσο, ούτε την χαρακτηριστική του κρέμα, παραμένει μια δημοφιλής μέθοδος εκχύλισης που μάλιστα αναδεικνύει ιδιαίτερα ορισμένα γευστικά χαρακτηριστικά του καφέ. Αρκεί, φυσικά, να γίνει σωστά!

Με μερικές απλές συμβουλές μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά την ποιότητα του καφέ που ετοιμάζουμε στο σπίτι, μεταμορφώνοντας μια απλή, συνηθισμένη κούπα καφέ φίλτρου σε απολαυστικό, αρωματικό καφέ φίλτρου που διατηρεί το γευστικό του προφίλ! Οι συμβουλές που συγκεντρώσαμε είναι απλές, εύκολες και ανέξοδες και μπορούν να ακολουθηθούν εύκολα από κάθε λάτρη του καφέ που επιθυμεί να αναβαθμίσει το καθημερινό του φλυτζάνι.

1.Επιλέξτε φρέσκους κόκκους

Ο καφές φίλτρου είναι με διαφορά καλύτερος όταν χρησιμοποιείται λίγες μέρες αφού έχει καβουρντιστεί. Φυσικά, το ιδανικό θα είναι να επενδύσετε λίγα χρήματα σε έναν οικιακό μύλο άλεσης καφέ ώστε να απολαμβάνετε τον καφέ σας όσο πιο φρέσκο γίνεται. Όμως στην IL TOTO θα βρείτε ποιοτικό αλεσμένο καφέ φίλτρου. Φροντίζουμε ιδιαίτερα το σφράγισμα των συσκευασιών και την άλεση των κόκκων, ώστε να σας προσφέρουμε πάντα φρέσκο και ποιοτικό καφέ.

2. Προσέξτε ιδιαίτερα τον βαθμό άλεσης του καφέ

Αγοράζοντας καφέ σε κόκκους και έχοντας δικό μας μύλο άλεσης, αποκτάμε μεγαλύτερο έλεγχο και σε έναν ακόμα καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχία του καφέ μας : στον βαθμό άλεσης των κόκκων. Η επιτυχία της εκχύλισης βασίζεται, μεταξύ άλλων, στο σωστό συνδυασμό του βαθμού της άλεσης και της θερμοκρασίας του νερού. Δεν χρειάζεται όμως να ανησυχείτε και αν δεν έχετε δικό σας μύλο. Στην IL TOTO γνωρίζουμε τι βαθμό άλεσης απαιτεί κάθε συσκευή εκχύλισης, έτσι θα έχετε πάντα την σωστή άλεση για το μηχάνημα σας.

3. Μετρήστε προσεκτικά την ποσότητα του καφέ που θα χρησιμοποιήσετε

Για την παρασκευή του καφέ φίλτρου, συχνά ακολουθούμε εμπειρικές μεθόδους για να προσδιορίσουμε πόσο καφέ θα χρησιμοποιήσουμε ή βασιζόμαστε σε αμφίβολης χωρητικότητας δοσομετρητές. Προκειμένου να είμαστε σίγουροι για το τελικό αποτέλεσμα, είναι καλό να συνηθίσουμε να μετράμε τον καφέ που θα χρησιμοποιήσουμε με ακρίβεια: 7.5gr αλεσμένου καφέ ανά 150ml νερό δίνουν μια αρκετά δυνατή και γευστική κούπα καφέ. Αλλιώς, 2 κουταλιές της σούπας για μια μεσαία κούπα, και 2 και 3/4 κουταλιές για μια μεγάλη κούπα. Αποφύγετε τη χρήση λιγότερου καφέ ή ήδη ζεσταμένου νερού, για να βγουν περισσότερες κούπες, γιατί δεν οδηγούν σε καλά γευστικά αποτελέσματα.

4. Προσέχουμε την θερμοκρασία του νερού

Η θερμοκρασία του νερού είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του καφέ μας. Δυστυχώς, οι περισσότερες απλές καφετιέρες δεν παρέχουν καμία επιλογή, αλλά και καμία ένδειξη, για την θερμοκρασία του νερού που χρησιμοποιούν. Αν θέλουμε να έχουμε μια ιδέα για την θερμοκρασία που χρησιμοποιεί η καφετιέρα μας (ώστε να προσαρμόσουμε, ενδεχομένως, την άλεση) μπορούμε να τη θέσουμε σε λειτουργία χωρίς καφέ και να μετρήσουμε τη θερμοκρασία του νερού με ένα θερμόμετρο. Το υπερβολικά ζεστό νερό θα κάνει τον καφέ να τείνει προς την πικρή παρά προς την ευχάριστη γεύση. Η τέλεια θερμοκρασία είναι γύρω στους 93 βαθμούς Κελσίου ή αλλιώς 45 δευτερόλεπτα μετά την απομάκρυνση του νερού που έχει πάρει βράση από τη φωτιά.

5. Αποφύγετε τα φτηνά φίλτρα

Τα χάρτινα φίλτρα έχουν σαν αποτέλεσμα χαμηλότερης ποιότητας καφέ, σύμφωνα με τους ειδικούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χάρτινα φίλτρα οξυγονωμένα ή «χωρίς διοξίνη», ή να επενδύσετε σε ένα μακράς χρήσης πλαστικό φίλτρο.

6. Κρατήστε τον εξοπλισμό σας καθαρό

Καθαρίζετε τόσο το δοχείο της καφετιέρας, όσο και τις μηχανές άλεσης κάθε λίγες εβδομάδες, για να αφαιρούνται έλαια καφέ και υπολείμματα, χρησιμοποιώντας διάλυμα ξυδιού ή κάποιο ειδικό προϊόν. Ξεπλύνετε όμως πολύ καλά πριν την επαναχρησιμοποίησή τους.

Στην IL TOTO θα βρείτε φρεσκοκομμένο καφέ φίλτρου, αποτελείται από φρεσκοκαβουρδισμένους κόκκους με ένα μοναδικό άρωμα και γεμάτο σώμα, για να τον απολαμβάνετε στο σπίτι ή το γραφείο.

TAGS: Specialty Coffee, γαλλικός καφές, καβούρντισμα, καφές φίλτρου

Share: