Το Cupping είναι μια τεχνική αξιολόγησης του καφέ, όσον αφορά τις πτυχές του καφέ που επηρεάζουν τις αισθήσεις μας.

Το Cupping δεν εξασκείτε μόνο από επαγγελματίες γευσιγνώστες αλλά και από ιδιοκτήτες φάρμας καφέ, roasters, barista. Μέσω τις τεχνικής του Cupping αξιολογούνται, η γεύση του καφέ, η οξύτητα, η υφή, η γλυκύτητα, τα αρώματα και η αίσθηση που αφήνει στο στόμα ο καφές.

Η “Ιεροτελεστία” του Cupping γίνεται συνήθως το πρωί. Μετά της 12 π.μ. ο ουρανίσκος είναι πολύ ζεστός ώστε να δοκιμαστεί σωστά ο καφές. Περίπου τέσσερις ώρες πριν από την διαδικασία του Cuping πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση γευστικά και αρωματικά έντονων τροφίμων, ώστε να είναι ο ουρανίσκος όσο πιο καθαρός και ευαίσθητος γίνεται.

Σε κάθε συνέδριο Cupping παραβρίσκονται συνήθως έξη άτομα, τα οποία δεν μιλούν μεταξύ τους καθ΄ όλη την διάρκεια της γευσιγνωσίας. Σκοπός είναι να βιώσει και να αλληλεπιδράσει με τον καφέ ο καθένας μόνος του. Στο τέλος συζητούν τις βαθμολογίες και την εμπειρία τους.

Τα βήματα του Cupping

Βήμα πρώτο: Brewing

Στον επαγγελματικό κόσμο του καφέ ακόμη και το νερό που χρησιμοποιείτε για την παρασκευή του καφέ, εξετάζεται προσεκτικά. Συνήθως προτιμάται ειδικό νερό με περισσότερο μαγνήσιο, το οποίο ενισχύει το άρωμα του καφέ.

Το καυτό νερό προστίθεται προσεκτικά στην κούπα με κυκλικές κινήσεις.

Βήμα δεύτερο: Αφαίρεση της κρέμας

Αφού χυθεί το νερό μέσα στη κούπα, περιμένουν για περίπου 10 λεπτά, έτσι ώστε τα ιζήματα να εγκατασταθούν προς τα κάτω, και η κρεμά να αρχίσει να επιπλέει στην κορυφή. Τότε η κρέμα αφαιρείται με δύο κουτάλια.

Βήμα τρίτο: Μυρωδιά

Το επόμενο βήμα είναι να μυρίσουν το βασικό άρωμα του καφέ. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να κατανοήσουμε τι είναι ο καλός καφές. Μέσα από την αίσθηση της μυρωδιάς.

Βήμα τέταρτο: Η Γεύση

Το τελευταίο βήμα είναι η επαφή με τον καφέ, χαρίζοντας όσο το δυνατόν πιο λεπτές σταγόνες στη γλώσσα, έτσι ώστε να επιτευχθεί η ενεργοποίηση του συνόλου των γευστικών καλύκων. Σε αυτό το βήμα ρουφιέται ο καφές για να δουν πώς αλληλεπιδρά με τη μύτη ενώ είναι μέσα στο στόμα, παρατηρώντας να δουν αν έχει καθαρό ουρανίσκο και ισορροπημένα χαρακτηριστικά.

Αξιολόγηση και γευστική προτίμηση

Είναι σίγουρο ότι η διαδικασία του Cupping βοηθάει τους επαγγελματίες ώστε να αξιολογούν και να επιλέγουν τους καλύτερους ποιοτικά και γευστικά καφέδες. Εντούτοις μην ξεχνάμε ότι ο καφές έχει να κάνει και με την προσωπική γευστική προτίμηση του καθένα.

Για παράδειγμα, στις παλαιότερες γενιές άρεσε ο πιο δυνατός και έντονος καφές, και όχι τόσο οι όξινες γεύσεις. Τώρα ο κόσμος φαίνεται να προτιμάει πιο καθαρές γεύσεις στον ουρανίσκο του. Επίσης, ο κάθε τόπος έχει την δικιά του κουλτούρα στον καφέ. Για παράδειγμα, οι Βιετναμέζοι πίνουν τα δικά τους με συμπυκνωμένο γάλα.

Με την ομάδα της IL TOTO ταξιδεύουμε συχνά και ακολουθούμε πιστά την διαδικασία του Cupping ώστε να επιλέγουμε και να σας προσφέρουμε τις πιο εκλεκτές ποικιλίες.

Share: