DO IT LIKE A PRO

Σίγουρα έχετε αναρωτηθεί έστω και μια φορά τι σημαίνουν όλες αυτές οι περιγραφές γεύσεων στις διαφορετικές ποικιλίες καφέ. Τι σημαίνει ότι ο καφές έχει επίγευση ξηρών καρπών ή λουλουδιών; Μήπως ο μπαρίστα προσπαθεί απλά να σας εντυπωσιάσει ή όντως ο καφές μπορεί να έχει εσάνς σοκολάτας;

Αυτό το άρθρο έχει γραφτεί για να σας καθοδηγήσει στο ταξίδι της γευσιγνωσίας του specialty καφέ και γιατί όχι να σας βοηθήσει να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας με τις γνώσεις σας για το Cupping.

Μπορεί ο καφές να έχει άλλη γεύση πέρα από τον καφέ;

Είναι σκόπιμο εδώ να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να σας εξηγήσουμε πως προκύπτουν οι διαφορετικές γεύσεις του καφέ. Ο ψημένος καφές περιέχει εκατοντάδες οργανικές ενώσεις οι οποίες λειτουργούν ως δομικά στοιχεία για όλα τα είδη γεύσεων. Τα οργανικά οξέα μπορούν να κάνουν τον καφέ τραγανό ή λαμπερό σαν φρέσκα φρούτα, τα καραμελοποιημένα σάκχαρα μπορούν να κάνουν τον καφέ γλυκό σαν μέλι ενώ οι πικρές ενώσεις μπορούν να προσθέσουν πολυπλοκότητα όπως την επίγευση μαύρης σοκολάτας ή του κόκκινου κρασιού.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΕΥΣΕΩΝ

Αυτές οι 4 κατηγορίες είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για να καταλάβετε τι προσπαθεί να πει ο αισθητήρας της γεύσης σας στο μυαλό σας.

  • Φρουτώδεις: Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο αλλά οι γεύσεις φρούτων είναι από τις πιο συνηθισμένες σημειώσεις γευσιγνωσίας για τον Specialty καφέ. Η γεύση του φρούτου στον καφέ προέρχεται από την οξύτητά του. Εάν τα σήματα που λαμβάνεται από τον ουρανίσκο σας είναι – ξινό, στυφό, γευστικό, πιθανότατα γεύεστε μια επίγευση φρούτου στον καφέ σας.
  • Γλυκές: Η γλυκύτητα στον καφέ δεν συναντά πάντα τον τρόπο με τον οποίο έχουμε στο μυαλό μας τα γλυκίσματα και τα ζαχαρωτά. Λόγω τις διαδικασίας της καραμελοποίησης που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του ψησίματος, η γλυκύτητα θα εκληφθεί συχνά ως σκουρόχρωμα σάκχαρα ή “dark sweetness” – σκεφτείτε μέλι, σιρόπι, ή καραμέλα.
  • Αλμυρές: Καρύδια, καρυκεύματα, Γήινες γεύσεις. Ο πικάντικος καφές μπορεί να είναι υπέροχος, αλλά δεν ταιριάζει η κάθε γεύση σε όλους τους καφέδες.
  • Πικρές: Αν και η λέξη “πικρό” δεν είναι μια από τις αγαπημένες μας ειδικά στον κλάδο του Specialty Coffee, πρέπει να ομολογήσουμε ότι ο καφές δεν θα ήταν ίδιος χωρίς την πικράδα. Στην πραγματικότητα η ίδια η καφεΐνη είναι φυσικά πικρή. Η πικρία φέρνει ισορροπία σε όλες τις άλλες γεύσεις μιας ποικιλίας. Είναι ικανή να προσθέσει επίπεδα γεύσης, όπως μαύρη σοκολάτα, κακάο ή ακόμα και να κατευνάσει τις γεύσης των φρούτων όπως το φινίρισμα σε μια έντονη γεύση φράουλας.

Πως θα γίνεστε καλύτερος δοκιμαστής κάθε μέρα

Φυσικά όπως όλες οι δεξιότητες, η απόκτηση ενός ικανού ουρανίσκου απαιτεί ενθουσιασμό, πρακτική και υπομονή. Το πραγματικό έργο της εύρεσης γεύσεων που κρύβονται σε ένα ποτήρι Specialty καφέ είναι η ανάπτυξη ενός καταλόγου αναμνήσεων γεύσεων, τις οποίες θα ανακαλείτε κάθε φορά που δοκιμάζετε κάποια ποικιλία. Ο εγκέφαλος κάνει ήδη μια αριστοτεχνική δουλειά για να θυμηθεί και να κατηγοριοποιήσει τις γεύσεις, αλλά με μια μικρή κατεύθυνση μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας να έχει πιο πλήρη, έγκαιρη και ακριβή ανάκληση του τι ακριβώς σας λέει ο ουρανίσκος σας. Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές για να βελτιώνετε συνεχώς τις ικανότητές σας.

  • Γευτείτε καφέ κάθε μέρα: Φυσικά δεν χρειάζεται να κάνετε Cupping κάθε μέρα ή να αναλύεται κάθε γουλιά που πίνετε, αλλά η προσπάθεια να σκέφτεστε για μερικά δευτερόλεπτα την γεύση του καφέ που γεύεστε θα σας βοηθήσει να οικοδομήσετε τις διαφορετικές γεύσεις στο μυαλό σας.
  • Εφαρμόστε την συγκριτική γευσιγνωσία: Ο ουρανίσκος σας θα εκπαιδευτεί καλύτερα με την σύγκριση και την αντίθεση παρόμοιων γεύσεων.
  • Βγείτε από το “Comfort Zone”: Βγείτε από την άνεση των αγαπημένων σας γεύσεων και ζητήστε να δοκιμάσετε ποικιλίες με τις οποίες δεν είστε εξοικειωμένοι. Η συνεχής ανάπτυξη και ο πειραματισμός δομούν έναν καλό γευσιγνώστη.
  • Να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας: Οι άνθρωποι διαθέτουμε μια απίστευτη μνήμη γεύσης, και οι πιθανότητες να είστε καλύτερος δοκιμαστής απ’ ότι πιστεύετε είναι πολλές.

Μην διστάζετε να δοκιμάζετε! Στην IL TOTO θα βρείτε πάνω από 8 διαφορετικές ποικιλίες για να ξεκινήσετε το ταξίδι σας στην γευσιγνωσία. Ακολουθήστε την διαίσθησή σας, πειραματιστείτε και να είστε πάντα έτοιμη να μάθετε κάτι καινούριο. Ακολουθήστε τις συμβουλές μας και σύντομα θα ενθουσιάσετε τον αγαπημένο σας μπαρίστα και τους φίλους σας με τις γευστικές σας ικανότητες και την αντίληψη σας!

Καλή Απόλαυση!

Share: