Καφές και Υγεία: Τα οφέλη του καφέ στην υγεία μας

Ο καφές θεωρείτε το δημοφιλέστερο ρόφημα στον κόσμο. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πρωταθλητές στην κατανάλωση καφέ. Γεγονός που δεν μας κάνει εντύπωση, αφού ο καφές είναι για εμάς μια καθημερινή και αγαπημένη συνήθεια.

Τα τελευταία χρόνια σχετικές έρευνες έχουν καταρρίψει αρκετούς μύθους που ίσχυαν στο παρελθόν για τον καφέ. Ο λατρεμένος μας καφές όχι μόνο δεν κάνει κακό, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία, με πιο αξιοσημείωτο τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Διαβάστε παρακάτω 5 σημαντικά οφέλη στην υγεία μας από την κατανάλωση καφέ

 

  •   Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Harvard, διαπιστώθηκε πως ο καφές έχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες από τα φρούτα και τα λαχανικά. Η φύση του αυτή οφείλεται στα αντιοξειδωτικά χλωρογενή οξέα (πολυφαινόλες) και τα διτερπένια (καφεστόλη και καχεόλη), που περιέχουν όλα τα είδη καφέ, ακόμη και ο στιγμιαίος και ο ντεκαφεϊνέ.

 

  • Νόηση: Ο καφές αυξάνει την εγρήγορση του μυαλού. Γι’ αυτό το πρωί ουσιαστικά λειτουργεί ως «κλήση αφύπνισης» για πολλούς ανθρώπους. Οι μελέτες έχουν δείξει πως ο καφές μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική απόδοση. Τα αποτελέσματα από τουλάχιστον τέσσερις μελέτες δείχνουν ότι όσοι πίνουν καφέ έχουν μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

 

  • Υγιή μαλλιά. Η καφεΐνη έχει βρεθεί πως αλληλεπιδρά με τους θύλακες των τριχών και ρυθμίζει την ανάπτυξή τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την φυσική ανανέωση του χρώματος και του όγκου των μαλλιών, την λάμψη και την απαλότητα.

 

  • Άσθμα: O καφές μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του άσθματος

 

  • Νόσος του Πάρκινσον: Ένας αριθμός μελετών έχουν δείξει πως όσοι πίνουν καφέ επωφελούνται από την προστατευτική επίδρασή του κατά της νόσου του Πάρκινσον.

 

Εν κατακλείδι, εάν είστε λάτρεις του καφέ και πίνετε καθημερινά ένα με δύο φλιτζάνια δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για κινδύνους στην υγεία σας από την κατανάλωση καφέ. Επωφεληθείτε λοιπόν από τα την θετική συμβολή του αγαπημένου σας ροφήματος, στην υγεία σας.

Share: