Ζεστός VS Κρύος

Κάποιοι τον προτιμούν κρύο και κάποιοι ζεστό. Θα σκεφτεί κανείς, τι καλύτερο από μια ζεστή κούπα καφέ τις κρύες μέρες του χειμώνα! Από την άλλη έρχονται να αντικρούσουν οι λάτρεις του λατρεμένου Freddo, που ακόμα και τις παγωμένες ημέρες δεν αντέχουν χωρίς τον κρύο καφέ τους!

Στην IL TOTO μας αρέσει να σκεφτόμαστε τον κρύο και τον ζεστό καφέ περισσότερο σαν το Yin και Yang και όχι σαν αιώνιους αντιπάλους. Στην τελική και οι δύο είναι καφέδες, και εμείς αγαπάμε τον καφέ!

Ας δούμε όμως κάποιες αξιοσημείωτες διαφορές του ζεστού και του κρύου καφέ.

Ζεστός VS Κρύος: Περιεκτικότητα σε καφεΐνη

Η περιεκτικότητα σε καφεΐνη εξαρτάται στην πραγματικότητα από την ποσότητα του καφέ που θα καταναλώσετε. Για παράδειγμα, ένα στιγμιαίο εσπρέσο περιέχει λιγότερη καφεΐνη από μια κούπα γαλλικού καφέ. Αυτό έχει να κάνει ξεκάθαρα με την ποσότητα και όχι το είδος του καφέ.

Για να μπορέσουμε να συγκρίνουμε πραγματικά την ποσότητα της καφεΐνης του κρύου και του ζεστού καφέ, θα πρέπει να σκάψουμε λίγο πιο βαθειά και να επικεντρωθούμε στην διαδικασία παραγωγής, στον τύπο ψησίματος του καφέ (medium, dark κτλ.).

Ποιος όμως καφές είναι στην τελική καλύτερος για την υγεία μας, ο ζεστός ή ο κρύος;

Σε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, επιστήμονες του Thomas Jefferson University στη Φιλαδέλφεια συνέκριναν την οξύτητα και την δραστηριότητα των αντιοξειδωτικών στον ζεστό και στον κρύο καφέ.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι ο ζεστός καφές έδειξε υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικής δραστηριότητας. Τα αντιοξειδωτικά έχουν πολλά οφέλη στην υγεία μας όπως η μείωση του κινδύνου της καρδιαγγειακής νόσου, διαβήτη και πρόωρου θανάτου.

Συγκεκριμένα η επίκουρη καθηγήτρια Megan Fuller ανέφερε ότι σε φυσιολογικές ποσότητες ο ζεστός καφές μπορεί να επιδράσει θετικά στην υγεία μας, αφού βρήκανε ότι περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από τον κρύο. Ακόμη, βρήκαν ότι η οξύτητα ανάμεσα στα δύο είδη καφέ είναι παρόμοια. Τελικά, ο κρύος καφές δεν είναι πιο ελαφρύς.

Οι λάτρεις του κρύου καφέ, όμως, δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Έχει πολλές πολυφαινόλες και μεταλλικά στοιχεία που προάγουν την υγεία.

Όπως και να έχει λατρεύουμε τον καλό καφέ. Είτε επιλέγετε να τον απολαμβάνετε κρύο είτε ζεστό, στην IL TOTO θα σας προτείνουμε την κατάλληλη ποικιλία για εσάς!

TAGS: coffee beans, Specialty Coffee, ζεστός vs κρύος καφές

Share: