Image by David Dewitt

Ο Cold Brew Coffee ξεκίνησε στην Αμερική όπου η κατανάλωση καφέ φίλτρου είναι πολύ μεγάλη και θέλανε το καλοκαίρι να πίνουνε κάτι πιο δροσερό. Στην Ελλάδα ήρθε τα τελευταία χρόνια χωρίς όμως να έχει τόσο μεγάλη απήχηση γιατί εμείς εδώ ως κρύο ρόφημα έχουμε το freddo. Αξίζει όμως να τον γνωρίσουμε καλύτερα! Ο Cold Brew αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους αγαπούν τον καφέ φίλτρου τον χειμώνα αφού είναι η παραλλαγή του σε κρύο.

COLD BREW VS ICED BREW

Πολλοί συγχέουν τον όρο Gold Brew με τον Iced Brew, υπάρχει όμως μια βασική και μεγάλη διαφορά. Ο Gold Brew αναφέρεται στην μέθοδο παρασκευής του καφέ και όχι στον παγωμένο Iced Brew καφέ. Ο όρος iced χρησιμοποιείται για ένα ρόφημα που για να τον ετοιμάσεις κρυώνεις ουσιαστικά ζεστό εσπρέσο με την χρήση πάγου. Από την άλλη, η διαδικασία παρασκευής καφέ με την μέθοδο Cold Brewing είναι χρονοβόρα και για αυτό έχει και μεγάλη γευστική διαφορά με έναν απλά παγωμένο καφέ.

Για να παρασκευαστεί ο Gold Brew θέλει γύρω στις 12 με 14 ώρες απόσταξη, ο καφές μουλιάζει σε νερό θερμοκρασίας δωματίου ή και πιο κρύο. Όσο περισσότερο παραμείνει ο καφές στο νερό, τόσο πιο δυνατή θα είναι η ένταση και το άρωμά του.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ COLD BREW

Ο Cold Brew έχει μεγάλη ευκολία και στην παρασκευή και στην συντήρησή του. Φτιάχνετε εύκολα, δεν απαιτεί καμία εξειδικευμένη ηλεκτρική συσκευή και συντηρείται περισσότερο καιρό χωρίς να αλλοιώνεται η γεύση του σε σχέση με έναν καφέ με ζεστή εκχύλιση. Αυτό συμβαίνει διότι, με την κρύα πολύωρη εκχείλιση τα χαρακτηριστικά του καφέ ελευθερώνουν όλα τα αρώματά του σε έντονο βαθμό, τα οποία δεν επηρεάζονται από τον χρόνο.

ΜΕΘΟΔΟΣ

Η μέθοδος που χρησιμοποιούμε στην IL TOTO για την παρασκευή του Cold Brew είναι ο πύργος (tower) όπου η εκχύλιση γίνεται σταγόνα σταγόνα και χρειάζεται πολλές ώρες. Το αποτέλεσμα μας δικαιώνει αφού η γεύση του δεν έχει καθόλου πικράδα και οξύτητα καθώς η κρύα εκχείλιση του καφέ δεν απελευθερώνει πολύ καφεΐνη από τον καφέ. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκχείλισης ο καφές μπαίνει μισή ώρα στην κατάψυξη και φιλτράρεται σε χάρτινο φίλτρο το οποίο προσδίδει μια καθαρότητα στην γεύση. Τέλος το συσκευάζουμε σε μικρά μπουκαλάκια και το σερβίρουμε με πάγο. Προτείνεται να πίνεται χωρίς ζάχαρη αφού δεν είναι καθόλου πικρό. Συνδυάζεται και με γάλα.

Καλή Απόλαυση!

Share: