Στην IL TOTO επιλέγουμε να προμηθευόμαστε τους specialty κόκκους από οικογενειακές φάρμες, όπως την Kerchanshe στην Αιθιοπία, χωρίς μεσάζοντες.

Σκοπός μας είναι να σας προσφέρουμε τους πιο εκλεκτούς specialty κόκκους ανά τον κόσμο. Έχουμε επιλέξει πολύ προσεκτικά τους συνεργάτες και τους προμηθευτές μας. Ταξιδεύουμε συχνά στην Αιθιοπία για να δοκιμάζουμε και να επιλέγουμε τους πιο ποιοτικούς κόκκους.

Οι ντόπιοι που δουλεύουν στην φάρμα αναλαμβάνουν όλη την διαδικασία επεξεργασίας των κόκκων από την συγκομιδή (Picking) έως και την Συσκευασία – μεταφορά παρτίδας καφέ (Storage). Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά όλα τα στάδια επεξεργασίας του καφέ.

FAMILY COFFEE FARMS

PICKING (ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ)

Όταν οι καρποί του καφέ ωριμάσουν, ξεκινάει η διαδικασία της συγκομιδής. Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι συγκομιδής:

 • Handpicked (Συλλογή με το χέρι)
  Σε πολλά μέρη όπου καλλιεργείται καφές είδος Arabica οι εργάτες συλλέγουν από κάθε δέντρο μόνο τους καρπούς που έχουν ωριμάσει, τους μαζεύουν έναν έναν και τους τοποθετούν σε καλάθια. Χρησιμοποιείται μόνο για εξαιρετικές ποικιλίες καφέ.
 • Strip picked (Τίναγμα)
  Σε αυτήν τη μέθοδο, όταν οι περισσότεροι καρποί είναι ώριμοι, τα κλαδιά τινάζονται με το χέρι (συνήθως με τη βοήθεια τσουγκράνας). Όπως αντιλαμβανόμαστε, εδώ δεν λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός ωρίμασης του κάθε καρπού. Τέλος, σε μεγάλες φυτείες χρησιμοποιούνται βαριά μηχανήματα συγκομιδής.

Girl in a jacket

PROCESSING (ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ)

Η επεξεργασία του καφέ διακρίνεται σε δύο βασικές μεθόδους:

 • Wet process (Υγρή επεξεργασία)
  Η υγρή επεξεργασία χρησιμοποιείται για τους καρπούς που συγκομίζονται προσεχτικά και παράγει έναν καφέ που ταξινομείται ως πλυμένος ή ήπιος, με ιδιαίτερα εκτιμώμενη ποιότητα και με ομοιόμορφη εμφάνιση, χωρίς ελαττώματα.

Girl in a jacket

 • Dry process (Φυσική επεξεργασία)
  Η μέθοδος της φυσικής επεξεργασίας παράγει ένα είδος καφέ με λιγότερο ομοιόμορφη εμφάνιση, γνωστή και ως φυσική. Ο καρπός μόλις συγκομισθεί απλώνεται στον αέρα και τον ήλιο για δύο ή τρεις εβδομάδες. Η έκθεση στον ήλιο που ακολουθείται από την δράση των μηχανών εξαλείφει τον φλοιό, τη mucilage και τις προστατευτικές μεμβράνες.

Girl in a jacket

CLEANING AND SORTING (ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ)

Αφού ο καφές ξηρανθεί καθαρίζεται είτε με το χέρι είτε με μηχανήματα για να απομακρυνθούν τα υπολείμματα επεξεργασίας και οι ελαττωματικοί κόκκοι.

Girl in a jacket

STORAGE (ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ – ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑΣ ΚΑΦΕ)
Η συσκευασία του καφέ γίνεται σε σακιά. Το κάθε σακί αναφέρει Lot numbers, ίσως Altitude, φάρμα & χώρα παραγωγής, ίσως τις πιστοποιήσεις της φάρμας και το KG Process που αποτελεί και την ταυτότητα της παρτίδας. Μετά θα περάσει από ελέγχους!

Girl in a jacket

Στην IL TOTO αγαπάμε τον Specialty Καφέ. Σκοπός μας είναι να σας προσφέρουμε τους πιο εκλεπτυσμένους κόκκους με την σφραγίδα ποιότητας της IL TOTO. Ταξιδεύουμε συχνά και επιλέγουμε τους πιο αξιόπιστους συνεργάτες, ώστε να διασφαλίσουμε ότι σας προσφέρουμε Premium χαρμάνια.

~ For The Love Of Coffee ~

Share: