Καφές & Μνήμη

Ο καφές είναι αυτός που μας ξυπνάει το πρωί και μας βοηθάει να σκεφτόμαστε με μεγαλύτερη διαύγεια και οξύνοια. Όμως η επίδραση του καφέ στον εγκέφαλό μας δεν σταματά εκεί. Από τη μνήμη μέχρι τη διάθεσή μας, ο καφές… ερωτοτροπεί με τον εγκέφαλό μας και τα χημικά του με πολλούς και ενδιαφέροντες τρόπους.

Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει άλλη μια μαγική ιδιότητα της καφεΐνης: τη βελτίωση της μνήμης που διαρκεί μέχρι και 24 ώρες μετά την κατανάλωση της.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογικών και εγκεφαλικών επιστημών Μάικλ Γιάσα του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης “Nature Neuroscience”, σύμφωνα με το BBC και το “New Scientist” έκαναν ένα τυφλό πείραμα στα πλαίσια της έρευνας.

Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι δεν έπιναν στο παρελθόν συχνά προϊόντα με καφεΐνη, κλήθηκαν να πάρουν είτε ένα εικονικό χάπι (placebo), είτε ένα χάπι καφεΐνης των 200 μιλιγκράμ, αφού προηγουμένως είχαν μελετήσει μια σειρά από εικόνες επί πέντε λεπτά. Την επόμενη ημέρα οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι είχαν καταναλώσει το χάπι καφεΐνης μπορούσαν να ανακαλέσουν καλύτερα τις εικόνες που παρατηρούσαν.

Πόσο καφέ καταναλώνουμε παγκοσμίος;

Η μέση κατανάλωση καφεΐνης ανά άτομο σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται στα 76mg που ισοδυναμεί με 1,5 φλιτζάνια καφέ. Σε χώρες που οι άνθρωποι είναι γνωστό ότι εργάζονται πολύ, ο μέσος όρος κατανάλωσης καφεΐνης ανά άτομο, ανέρχεται στα 238mg που αντιστοιχεί σε 4,5 φλιτζάνια καφέ.

Ο καφές φαίνεται ότι διαμορφώνει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη εργασίας.

Η βραχύβια μνήμη σε αντίθεση με τη μακρόχρονη μνήμη, είναι το τμήμα της ανθρώπινης μνήμης που έχει την ιδιότητα να συγκρατεί το περιεχόμενο της μόνο για μερικά δευτερόλεπτα. Ένα παράδειγμα βραχύβιας μνήμης είναι όταν κοιτάτε ένα αριθμό τηλεφώνου στον τηλεφωνικό κατάλογο και το θυμάστε μέχρι που να το σχηματίσετε στο τηλέφωνο.

 

Είναι πιθανόν ότι οι δράσεις αυτές της καφεΐνης οδηγούν σε καλύτερη απόδοση όσο αφορά στη μνήμη με ωφέλιμες επιδράσεις στην επαγγελματική και προσωπική ζωή.

Share: