Έχουμε αναγκαστεί όλοι να μείνουμε στο σπίτι μας για κάποιο καιρό. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να αποχωριστούμε και τον αγαπημένο μας καφέ.
Στην IL TOTO γνωρίζουμε καλά ότι ο καφές δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, για αυτό συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε μικρά tips, για να φτιάχνετε και εσείς τον τέλειο καφέ στο σπίτι σας.

 

Φιλτρου

Για να απολαύσετε μια κούπα καφέ φίλτρου, χρειάζεται κυρίως υπομονή. Πρέπει να περιμένετε να ξεχειλίσει όλος ο καφές στην κανάτα και μετά να γεμίσετε το φλιτζάνι σας. Στον καφέ φίλτρου παίζει ρόλο ακόμη και το νερό που θα χρησιμοποιήσετε, γιατί μπορεί να επηρεάσει την γεύση του. Προτιμήστε λοιπόν εμφιαλωμένο νερό και εάν θέλετε να προσθέσετε γάλα, φροντίστε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

 

 

Κουταλιες ή γραμμαρια;

Ο παραδοσιακός τρόπος του μετρήματος του καφέ με κουταλιές (2 ανά κάθε κούπα καφέ φίλτρου) δεν είναι πλέον και ο πιο σαφής. Καλό θα ήταν να ζυγίζουμε τον καφέ σε μια ηλεκτρονική ζυγαριά πριν μπούμε στη διαδικασία εκχύλισης του. Υπάρχουν πολλές συνταγές (ναι, γιατί μιλάμε πλέον για συνταγές), αλλά η συνηθέστερη είναι 6 γραμμάρια καφέ για 100 ml νερό. Όπως καταλαβαίνετε, η ηλεκτρονική ζυγαριά δεν θα σας χρειαστεί μόνο για να ζυγίζετε τον καφέ, αλλά και το νερό.

 

Ξαναζεσταινω τον καφε φιλτρου;

Αν θέλουμε να κρατήσουμε τον καφέ μας φίλτρου ζεστό καλό θα ήταν να τον διατηρήσουμε σε κάποιο θερμός. Ποτέ όμως δεν θα πρέπει να τον ξαναζεστάνουμε γιατί έτσι καταστρέφονται τα αρώματα του.

 

 

Espresso

Εδώ πρωταρχικό ρόλο στο αποτέλεσμα του καφέ έχει η μηχανή που θα χρησιμοποιήσετε.
Ένα ωραίο κόλπο είναι να ζεστάνετε το φλιτζάνι σας πριν σερβίρετε τον espresso, ένας γρήγορος τρόπος είναι να το βουτήξετε σε καυτό νερό). Επίσης, καλό είναι να βάλετε ζάχαρη πριν τρέξει ο καφές και κυρίως να τον πιείτε αμέσως, γιατί το καϊμάκι του espresso διαρκεί για λίγα λεπτά. Άλλωστε εσπρεσάκι σημαίνει «το ‘πια κι έφυγα».

 

Αλεσμενος ή σε κοκκους;

Ο καφές μπαίνει στα περισσότερα σπίτι αλεσμένος. Ωστόσο, ο καφές σε κόκκους είναι η πιο σωστή επιλογή γιατί έτσι είναι πάντα φρέσκος, δεν χάνει τα αρώματα και τις γεύσεις του και έχει και περισσότερο χρόνο ζωής. Από την άλλη το υψηλό κόστος ενός ηλεκτρικού μύλου άλεσης δεν επιτρέπει την ύπαρξή του σε όλες τις κουζίνες. Σε αυτή την περίπτωση, αγοράζουμε τον καφέ σε μικρότερες ποσότητες και τον καταναλώνουμε γρήγορα ή αγοράζουμε έναν χειροκίνητο μύλο που δεν κοστίζει πολύ.

 

Που διατηρουμε τον καφε;

Ο αστικός μύθος λέει ότι ο καφές πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο. Είναι το συνηθέστερο λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι. Ο καφές πρέπει να φυλάσσεται σε ένα ντουλάπι μακριά από την υγρασία (ο σημαντικότερος εχθρός του) και φυσικά όχι κοντά σε μπαχαρικά και βότανα με έντονο άρωμα. Η ιδιότητά του να απορροφά τις μυρωδιές του περιβάλλοντος θα τον κάνει να χάσει και να αλλοιώσει το αρωματικό του προφίλ.

 

 

Καλή Απόλαυση!

Share: