Το Ταξίδι μας στην Κολομβία: Ανακαλύπτοντας τον Κόσμο του Καφέ στην φάρμα Hacienda Misiones

Η εταιρεία μας διακρίνεται από τη σταθερή ανάγκη για εξέλιξη και την απόλυτη αγάπη μας για τον καφέ και τη διαδικασία παραγωγής του. Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν, να μην επενδύσουμε στην ανάπτυξη των γνώσεων και των δεξιοτήτων μας προγραμματίζοντας συχνά ταξίδια στις χώρες παραγωγής του καφέ.  Αυτήν τη φορά, η αποστολή μας μας οδήγησε στην Κολομβία και συγκεκριμένα στη φάρμα Misiones. Η έμπειρη και αφοσιωμένη ομάδα της IL TOTO προετοιμάστηκε ψυχολογικά και πρακτικά (δύσκολες οι συνθήκες στη φάρμα), και το μαγικό 8ημερο ταξίδι μας ξεκίνησε.

Οι εντυπώσεις μας από την Κολομβία + λίγη Ιστορία:

Φτάνοντας στην Κολομβία αντικρύσαμε μια πανέμορφη χώρα με ζεστούς και χαμογελαστούς ανθρώπους και φυσικά εντυπωσιαστήκαμε από την τροπική φύση που την χαρακτηρίζει. Οι Κολομβιανοί είναι άνθρωποι εγκάρδιοι και ευγενικοί, έχουν δε μια ιερή λέξη “tinto” ένα φλιτζάνι ζεστό μαύρο καφέ, το οποίο προσφέρουν κατευθείαν στους επισκέπτες. Εκατοντάδες φάρμες καφέ βρίσκονται στο περίφημο “τρίγωνο του καφέ” που φημίζονται για τις φυτείες του “μαύρου χρυσού” όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι!

History & Facts: Σήμερα, η Κολομβία είναι η κορυφαία χώρα παγκοσμίως στην παραγωγή καφέ Arabica. Η εξαιρετική της τοποθεσία, το ιδανικό της κλίμα, και οι νέοι παραγωγοί με μικροκαλλιέργειες που επικεντρώνονται στην ποιότητα συνεισφέρουν στην παραγωγή ενός μοναδικού καφέ με ξεχωριστά χαρακτηριστικά και ποιότητα που τον κατατάσσει στην κορυφή της ζήτησης παγκοσμίως! Σημαντικό είναι να σημειώσουμε ότι στην κεντρική Κολομβία βρίσκεται το Πολιτιστικό Τοπίο Καλλιέργειας Καφέ, όπου σημειώνεται η μεγαλύτερη παραγωγή καφέ και το οποίο αναγνωρίστηκε από την UNESCO το 2011 και συμπεριλήφθηκε στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Ημέρα 1η:

Την πρώτη ημέρα, με την άφιξή μας, επισκεφτήκαμε αμέσως τη φάρμα. Είναι μια πολύ όμορφη η στιγμή που γνωρίζεις από κοντά τους ανθρώπους που αποτελούν την αρχή αυτής της υπέροχης αλυσίδας του καφέ. Η πορεία μας προς εκείνη τη φάρμα ήταν γεμάτη όμορφα τοπία με καταρράκτες και νόστιμο τοπικό φαγητό. Κατά την άφιξή μας στη φάρμα, γνωριστήκαμε καλύτερα με τα μέλη της αποστολής, ανταλλάξαμε απόψεις, και κλείσαμε την ημέρα μας κουρασμένοι, αλλά ταυτόχρονα ενθουσιασμένοι για την έναρξη του συναρπαστικού ταξιδιού μας.

Ημέρα 2η:

Τη δεύτερη ημέρα του ταξιδιού μας, βρεθήκαμε αμέσως στον παλμό των σεμιναρίων και ξεκινήσαμε το πρώτο μάθημα με την παρουσίαση των ποικιλιών καφέ που καλλιεργούνται στη φάρμα, τη σημασία του πράσινου καρπού και του συστήματος εμπορίας του καφέ που επικρατεί στη χώρα. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι ανάλογα με την ποικιλία του καφέ, εφαρμόζεται διαφορετική επεξεργασία προκειμένου να αναδειχθεί η γεύση κάθε ποικιλίας με τον καλύτερο τρόπο.

Οι κύριες ποικιλίες της φάρμας που επισκεφτήκαμε είναι:

  1. Bourbon: Αποτελεί ίσως την πιο ιστορική ποικιλία καφέ Arabica.  Ο καφές Bourbon τείνει να είναι γλυκύτερος από άλλες ποικιλίες, με “στρογγυλό” σώμα και γεύση ξηρών καρπών και κακάου. Στους κίτρινους καρπούς, η οξύτητα είναι συνήθως πιο έντονη, και ο χαρακτήρας του φρούτου είναι λίγο πιο έντονος, ενώ στους κόκκινους υπάρχει μια πιο ισορροπημένη οξύτητα.
  2. Typica: Ένας από τους πιο σημαντικούς καφέδες Arabica στον κόσμο από πλευράς πολιτιστικής και γενετικής σημασίας. Είναι ευαίσθητος στη σκουριά των φύλλων καφέ και καλά προσαρμοσμένος στις ψυχρές συνθήκες.
  3. Geisha: Ο καφές Geisha είναι μια υβριδική ποικιλία Arabica και συνδέεται συχνά με τον καφέ από το Παναμά. Οι κόκκοι Geisha είναι μια από τις πιο ακριβές ποικιλίες στον κόσμο και προσφέρουν μια μοναδική γευστική εμπειρία.
  4. Pacamara: Η ποικιλία Pacamara είναι εξαιρετικά μοναδική και απαιτεί περίπου 30 χρόνια επιστημονικής έρευνας για τη δημιουργία της. Οι Pacamara έχουν συνήθως πλούσια και έντονα αρώματα, μέτριο έως πλούσιο σώμα με κρεμώδη υφή, και διακριτική οξύτητα.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε πολύ σημαντικούς ανθρώπους στον χώρο του καφέ και να μάθουμε για τη σημασία του πράσινου καρπού στην καλή ποιότητα καφέ.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειώσουμε ότι η επίλεκτη ομάδα της IL TOTO αποτελείται από πιστοποιημένους Q Graders, οι οποίοι είναι ειδικοί στην αξιολόγηση του πράσινου καφέ μέσω της αισθητηριακής ανάλυσης και βοηθούν στην εξασφάλιση υψηλής ποιότητας καφέ.

Τι είναι οι Q Graders;

Οι Q Graders είναι επαγγελματίες στον τομέα του καφέ που έχουν πιστοποιηθεί για την αισθητηριακή αξιολόγηση του πράσινου καφέ. Το πρόγραμμα Q έχει δύο κύριες κατηγορίες πιστοποίησης: Q Arabica και Q Robusta.

Οι Q Graders εκπαιδεύονται για να αναγνωρίζουν και να αξιολογούν διάφορες πτυχές του πράσινου καφέ, συμπεριλαμβανομένων των αρωμάτων, της γεύσης, της οξύτητας, του σώματος και άλλων χαρακτηριστικών. Τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης συμβάλλουν στην ποιοτική αξιολόγηση του καφέ και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατηγοριοποίηση και την εμπορική αξιολόγηση των παρτίδων καφέ.

Το πρόγραμμα Q έχει γίνει διεθνές πρότυπο για την ποιοτική αξιολόγηση του καφέ, και οι Q Graders διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας του καφέ σε όλη τη βιομηχανία. Οι γνώσεις και οι δεξιότητες των Q Graders βοηθούν τόσο τους παραγωγούς όσο και τους εμπόρους καφέ να αναπτύξουν και να προωθήσουν ποιοτικούς καφέδες στην παγκόσμια αγορά. Επιπλέον, το πρόγραμμα Q βοηθά στη δημιουργία παγκόσμιων προσδοκιών για την ποιότητα του καφέ και στην ανάπτυξη μιας κοινής κατανόησης της ποιότητας στον καφέ.

Ημέρα 3η

Η επαφή μας με τους κόκκους: Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στη φάρμα, είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τους ίδιους τους κόκκους καφέ. Μετά από μια βόλτα στα χωράφια, είδαμε από κοντά τα καφεδόδεντρα και τους καρπούς τους, που ανήκουν σε διάφορες ποικιλίες. Στη συνέχεια, μετακινηθήκαμε στο εργαστήρι της φάρμας, όπου είχαμε την ευκαιρία να εξοικειωθούμε με τη διαδικασία επεξεργασίας των κόκκων καφέ για κάθε ποικιλία. Ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε πώς ο τρόπος αυτός της επεξεργασίας επηρεάζει τη γεύση και τα χαρακτηριστικά του καφέ. Ένα εξαιρετικά αξιοsημείωτο μέρος της εμπειρίας ήταν η η χρήση του μηχανήματος που χρησιμοποιείται για τον διαχωρισμό των κόκκων από το τσόφλι τους.

Η βόλτα μας στο Χωράφι

Διαλογή Κόκκων

Μέθοδοι Επεξεργασίας

Ξεφλούδισμα Κόκκου

Ημέρα 4η – Η Φύτεψη του σπόρου

Η τέταρτη μέρα ξεκίνησε στο εργαστήρι όπου η Yohana Castro, μέλος του προσωπικού της φάρμας, μας εξήγησε αναλυτικά πως “διαβάζουμε” την ρίζα του φυτού.  Είναι από τη ρίζα που μπορούμε να κατανοήσουμε την υγεία του φυτού και τα προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίζει στη διαδικασία ανάπτυξής του. Σαν επαγγελματίες στον τομέα του καφέ, νιώθουμε εξαιρετικά τυχεροί που είχαμε την ευκαιρία σε αυτό το ταξίδι να παρακολουθήσουμε κάθε στάδιο της καλλιέργειας, από τον σπόρο μέχρι τη συγκομιδή. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, η διαδικασία αυτή είναι για τους καλλιεργητές καφέ μια ειδική τελετουργία που ακολουθούν με μεγάλη προσοχή και σεβασμό.

Η ρίζα του φυτού

Είμαστε έτοιμοι για το Picking!

Φορέσαμε τον ειδικό εξοπλισμό του picking, προετοιμαστήκαμε κατάλληλα και ξεχυθήκαμε στο χωράφι όπου οι farmers έχουν φυτέψει τον καφέ.

Το picking είναι ουσιαστικά η συγκομιδή του καφέ. Το picking πραγματοποιείται με τα χέρια και όσοι επιλέγουν τη συγκεκριμένη μέθοδο περισυλλογής των καρπών του καφέ, αφαιρούν ένα-ένα τα ώριμα φρούτα από το καφεόδεντρο, συλλέγοντας τα με προσοχή, ώστε να μην βλάψουν ούτε το δέντρο, αλλά ούτε και τους καρπούς.

Στο χωράφι, είχαμε την ευκαιρία να δούμε όλες τις ποικιλίες καφέ που είχαν φυτευτεί και να ελέγξουμε  δειγματοληπτικά τις ρίζες κάποιων φυτών, εφαρμόζοντας έτσι τα μαθήματα που προηγήθηκαν στο εργαστήριο με την Yohana. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι ρίζες φυτεύονται αρχικά σε έναν ειδικό χώρο, και στη συνέχεια οι καλλιεργητές τις μεταφυτεύουν προσεκτικά σε ειδικά διαμορφωμένα σημεία στο χωράφι. Έφτιαξαν και πραγματοποιήσαμε οι ίδιοι ολόκληρη τη διαδικασία της μεταφύτευσης, ώστε να κατανοήσουμε πλήρως το πώς γίνεται αυτό.

Η φύτεψη των σπόρων μας! So proud..

Picking Time

Η πειραματική μέθοδος Anaerobic!

Αφού ολοκληρώσαμε τη διαδικασία της συλλογής των καρπών (Picking), οι αγρότες μας εισήγαγαν σε μία από τις καινοτόμες πειραματικές μεθόδους που χρησιμοποιούν πρωτοπόροι παραγωγοί για την επεξεργασία του καφέ, την μέθοδο Anaerobic.

Τι είναι η μέθοδος Anaerobic;

Βασικά, στη μέθοδο Anaerobic, η ζύμωση του καφέ διαδραματίζεται με τον αφαίρεση του οξυγόνου από τη σακούλα όπου βρίσκεται. Αυτή η ιδιαίτερη διαδικασία προσδίδει μια εξωτική γεύση στους κόκκους. Παρόλο που η μέθοδος αναερόβιας ζύμωσης είναι σχετικά καινούρια, η αερόβια ζύμωση αποτελεί κοινή πρακτική και ξεκινά αμέσως μετά τη συλλογή των καρπών (Picking). Η ζύμωση λαμβάνει χώρα χάρη στην παρουσία νερού, ζάχαρης, βακτηρίων και μαγιάς. Οι ζάχαρες και τα οξέα στην πομάδα του καφέ μετατρέπονται σε διάφορα οξέα, CO2, αιθυλική αλκοόλη και άλλες ενώσεις. Η ζύμωση παρουσιάζει μικρές διαφορές ανάλογα με την ποικιλία του καφέ και εξαρτάται από τη μέθοδο επεξεργασίας του καφέ (natural, washed, honey). Αυτό οδηγεί στη δημιουργία διαφορετικών γεύσεων. Αφού ολοκληρωθεί η ζύμωση, ο καφές αποξηραίνεται χρησιμοποιώντας μία από τις μεθόδους που αναφέραμε παραπάνω.

Pulping Machine – Διαχωρισμός του κόκκου από την φλούδα!

Ο διαχωρισμός αυτός αποτελεί το πρώτο βήμα στην προετοιμασία των κόκκων για το επόμενο στάδιο της επεξεργασίας τους.

 

Ήρθε επιτέλους η στιγμή για την επεξεργασία του Καφέ!

Μέθοδοι Επεξεργασίας:

1: Natural (Dry): Αφού ολοκληρώθεί η διαδικασία του picking και γίνει και η αποφλοίωση, οι κόκοι απλώνονται στα “Coffee Beds ώστε να ξεραθούν με φυσική μέθοδο,  κάτω από το φώς και την ζέστη του ήλιου. Το βράδυ συγκεντρώνουμετους κόκκους, ώστε να τους ξανά απλώσουμε την επόμενη μέρα. Αυτή η διαδικασία γίνεται κάθε μέρα επί σχεδόν δύο βδομάδες. Όταν ο καρπός καταστεί ξηρός τότε τον σπάμε και αφαιρούμε τους κόκκους. Μέσω αυτής της διαδικασίας, ο κόκκος, απορροφά ζάχαρα και άλλες ουσίες από τον καρπό. Έτσι οι Natural καφέδες έχουν συνήθως πιο γλυκιά γεύση, πιο δυνατό σώμα και πιο έντονο τελείωμα.

2. Fully Washed: Στην μέθοδο αυτή χρησιμοποιείτε η δύναμη του νερού.  Με το που μαζεύεται ο ώριμος καρπός από το δέντρο, τον σπάμε, αφαιρούμε τους κόκκους και τους βάζουμε σε μεγάλες δεξαμενές με νερό. Στις δεξαμενές αφήνουμε τους κόκκους για 24 ώρες ώστε να ολοκληρωθεί η ζύμωση. Έπειτα ξεπλένουμε τους κόκκους πολύ καλά για να τους απλώσουμε στον ήλιο, για δύο βδομάδες, ώστε να μειωθεί η υγρασία στο 11 με 12%.  Με αυτήν την μέθοδο, λόγω της ζύμωσης που γίνεται με το νερό, μειώνεται η γλυκάδα, αλλά αναδεικνύεται η οξύτητα του καφέ.

3. Pulp Natural (Honey Process): Με το που μαζεύουμε τους ώριμους καρπούς, τους σπάμε, βγάζουμε τους κόκκους και τους απλώνουμε στον ήλιο. Επειδή δεν τους ξεπλένουμε με νερό, όπως οι Fully washed, μέρος του καρπού (pulp) παραμένει πάνω στον κόκκο, όταν αυτός ξεραίνεται. Μάλιστα λόγω του χρώματος που αποκτά κατά την διάρκεια της ξήρανσης, η μέθοδος λέγεται και honey process. Oι Pulp Natural καφέδες έχουν συνήθως πιο ισορροπημένη γεύση και πιο ήπια οξύτητα.

Natural (Dry Method)

 

Washed Method

 

Ημέρα 5η – Cupping Day!

Μετά από την παρακολούθηση και συμμετοχή σε ολόκληρη τη διαδικασία, από τη φύτευση του σπόρου έως την επεξεργασία των κόκκων, ήρθε η στιγμή να αξιολογήσουμε και να βαθμολογήσουμε τον καφέ και τις διάφορες ποικιλίες του.

Μάθημα από το Coffee Quality Institute:Είχαμε τη χαρά και την τιμή να μάθουμε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη βαθμολόγηση του καφέ και τη διαδικασία του “Cupping” από το Ινστιτούτο Ποιότητας του Καφέ (Coffee Quality Institute), μια από τις κορυφαίες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις πιστοποίησης καφέ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αφού ολοκληρώσαμε επιτυχώς τη μικρή γευσιγνωσία (mini cupping session) και το ενδιαφέρον μάθημα από το Ινστιτούτο, ήταν ώρα να προχωρήσουμε στην επεξεργασία των κόκκων που είχαμε αφήσει στο στάδιο της ζύμωσης.

Όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες παρακάτω, αφού αφαιρέσαμε τους καρπούς από τη σακούλα και χρησιμοποιήσαμε τη μέθοδο anaerobic, προχωρήσαμε στο να απλώσουμε τους κόκκους στα “Coffee Beds”. Το ίδιο κάναμε και με τους υπόλοιπους καρπούς που είχαν υποστεί ζύμωση με την κλασική μέθοδο.

Προτού μεταβούμε στο στάδιο των “sunbeds”, αφιερώσαμε χρόνο για να αποφλοιώσουμε τους κόκκους που προορίζονταν για τη μέθοδο επεξεργασίας “natural.”

Στο γαλάζιο δοχείο θα δείτε τους κόκκους που προορίζονται για την μέθοδο “washed”, ενώ στο ροζ δοχείο βρίσκονται οι κόκκοι από τη μέθοδο anaerobic, οι οποίοι προορίζονται για την επεξεργασία “honey”.

Έπειτα, απλώσαμε τους κόκκους ακολουθώντας τις τρεις διαφορετικές μεθόδους: Natural (Ξηρή) – Honey (στην οποία χρησιμοποιήσαμε τη μέθοδο anaerobic κατά τη ζύμωση) – Washed. Είναι εντυπωσιακό πως επηρεάζει η κάθε μέθοδος επεξεργασίας το χρώμα, την υφή και, φυσικά, τη γεύση των κόκκων!

Ημέρα 6η: 

Η έκτη ημέρα ξεκίνησε με μια επίσκεψη σε έναν από τους παλαιότερους σταθμούς επεξεργασίας καφέ, ο οποίος λειτουργεί εδώ και εκατό χρόνια! Εντυπωσιαστήκαμε από τα ανθεκτικά μηχανήματα και τους πολύπλοκους μηχανισμούς που χρησιμοποιούνταν για την επεξεργασία του καφέ.

Μια από τις σημαντικότερες στιγμές του ταξιδιού μας ήταν η επίσκεψή μας στην φάρμα ” Finca los na rahos¨ όπου είχε να μας διδάξει κυρίως ήθος και δυναμισμό! Η φάρμα διοικείτε από γυναίκα η οποία προσλαμβάνει για το μάζεμα των κόκκων κακοποιημένες γυναίκες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ζήσουν αξιοπρεπώς και να απασχοληθούν μέσα σε ένα κλίμα αγάπης, υποστήριξης και δημιουργικότητας. Στην φάρμα αυτή χρησιμοποιούν παραδοσιακές μεθόδους φύτευσης και έχουν κυρίως τις ποικιλίες, Java & Yellow Bourbon.

Ημέρα 7η: Την έβδομη ημέρα του ταξιδιού μας, επισκεφθήκαμε την τρίτη φάρμα στη σειρά, όπου είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τις ποικιλίες Java και Moca.

Η 8η κα τελευταία ημέρα του ταξιδιού μας έφτασε. Την τελευταία μέρα επισκεφτήκαμε τις  εγκαταστάσεις της Racafe.

Η Racafe αποτελεί έναν από τους κύριους εμπόρους πράσινου καφέ στην Κολομβία. Κυρίως δραστηριοποιούνται ως μεσάζοντες ανάμεσα στους παραγωγούς καφέ (τις φάρμες) και τις επιχειρήσεις που αγοράζουν τον καφέ από αυτούς. Η Racafe δεν παρέχει απλά τον καφέ στους αγοραστές, αλλά φροντίζει για την εμπορευματοποίηση και την παγκόσμια διάδοση του. Ακολουθούν την αρχή της βιωσιμότητας και του δίκαιου εμπορίου (Fare Trade) στη λειτουργία τους.

Στην Racafe είδαμε εξαιρετικά προηγμένα μηχανήματα για την διαλογή και την αξιολόγηση των κόκκων. Διαθέτουν τεχνολογία τελευταίας γενιάς, και εντυπωσιαστήκαμε από τη λεπτομέρεια και την επαγγελματική προσέγγιση προς τη δουλειά τους. Με την επιλεκτική ομάδα της Racafe που μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις, είχαμε την ευκαιρία να δούμε όλη τη διαδικασία του ποιοτικού ελέγχου και να πραγματοποιήσουμε άλλη μια δοκιμή κατάταξης καφέ (cupping session).

Στο τέλος αυτού του αξιοσημείωτου ταξιδιού στον κόσμο του καφέ της Κολομβίας, αφήνουμε πίσω μας μια πλούσια εμπειρία γεύσης, ποιότητας και ανθρώπινης αφοσίωσης. Οι φάρμες, οι διαδικασίες επεξεργασίας, οι άνθρωποι που συναντήσαμε, και οι αξίες που προωθούνται σε αυτήν τη βιομηχανία καφέ ενέπνευσαν ένα αίσθημα εκτίμησης και σεβασμού.

Ο κόσμος του καφέ είναι πολύ περισσότερος από ένα απλό ρόφημα. Είναι μια συναρπαστική ιστορία πολιτισμού, προσπάθειας και αγάπης για τη γη και τον ανθρώπινο δημιουργικό πνευματισμό. Και όπως τον ανακαλύψαμε στο ταξίδι μας, έτσι και η γεύση του καφέ φέρνει μαζί της τον πλούτο της φύσης, τον κόπο των παραγωγών και τη μαεστρία του ψησίματος και των ανθρώπων που τον προσφέρουν στον κόσμο.

Αυτό το ταξίδι μάς υπενθυμίζει πόσο πολλά μπορούμε να μάθουμε ακόμα για το αντικείμενο μας και πόσο σημαντικό είναι να στηρίζουμε την βιώσιμη παραγωγή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ο καφές μας διδάσκει περισσότερα από απλά τη γεύση – διδάσκει τη σημασία της συνειδητής κατανάλωσης και της σύνδεσης με τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από κάθε κούπα που απολαμβάνουμε.

Και ενώ τελειώνει αυτό το ταξίδι, φέρνουμε μαζί μας τον πλούτο των εμπειριών και την ευγνωμοσύνη για την ευκαιρία που μας δόθηκε να ανακαλύψουμε τον υπέροχο κόσμο του καφέ. Είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε αυτήν την ιστορία με κάθε ποτήρι καφέ που σας προσφέρουμε στην IL TOTO  και να στηρίξουμε την αειφόρο ανάπτυξη και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που βρίσκονται απο πίσω. Ο κόσμος του καφέ είναι ένας κόσμος αξίας και ελπίδας, που συνδυάζει την τέχνη, την επιστήμη και τον ανθρωπισμό.

Και έτσι, αφήνουμε τον κόσμο του καφέ με πολλές ιστορίες να αφηγούμαστε, πολλές γεύσεις να ανακαλύπτουμε και πολλούς ανθρώπους να εκτιμούμε. Αυτό το ταξίδι ήταν μια αναπνοή βαθιά μέσα στον κόσμο του καφέ, και μας άφησε με μια αίσθηση ενθουσιασμού και ενέργειας να συνεχίσουμε να ανακαλύπτουμε, να μαθαίνουμε και να μοιραζόμαστε την αγάπη μας για αυτόν τον υπέροχο καρπό και την κοινότητα που τον δημιουργεί. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για έναν κόσμο γεμάτο γεύση, ποιότητα και ανθρώπους με πάθος. Και ας συνεχίσουμε αυτό το ταξίδι με ανοιχτά μάτια και καρδιές γεμάτες ευγνωμοσύνη.

Share: