Στη σημερινή ακμάζουσα βιομηχανία καφέ, υπάρχει μια αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με το ταξίδι του καφέ από τις φάρμες καφέο ποτήρι μας. Μια σημαντική πλευρά που κερδίζει έδαφος είναι ο καφές δίκαιου εμπορίου (fair trade) – ένα κίνημα που στοχεύει στην ενδυνάμωση των αγροτών, στην προώθηση της βιωσιμότητας και στη διασφάλιση ηθικών πρακτικών σε ολόκληρο το ταξίδι των κόκκων καφέ. Στην  IL TOTO είμαστε  βαθιά προσηλωμένοι στις αξίες της κοινότητας και την επιτακτική ανάγκη να κατανοήσουμε και να υποστηρίξουμε τις διαδικασίες δίκαιου εμπορίου για αυτό το λόγο ενισχύουμε παραγωγούς καφέ σε όλο τον κόσμο.

Τι ακριβώς αντιπροσωπεύει ο όρος Fair Trade στον Κλάδο του Καφέ

Ο καφές δίκαιου εμπορίου είναι κάτι περισσότερο από ένας όρος, είναι μια δέσμευση για ισότητα και κοινωνική ευθύνη. Στον πυρήνα του, το δίκαιο εμπόριο (fair trade)  διασφαλίζει ότι οι παραγωγοί καφέ – συχνά μικροκαλλιεργητές στις αναπτυσσόμενες χώρες – λαμβάνουν δίκαιη αποζημίωση για την εργασία και τους πόρους τους. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η παραγωγή  τους κοστολογείται τόσο ώστε να  παρέχει ένα μισθό που εξασφαλίζει τα προς το ζην και να επιτρέπει επενδύσεις στις κοινότητές τους.

Οφέλη για τους αγρότες

Για τους αγρότες καφέ σε περιοχές όπως η Λατινική Αμερική, η Αφρική και η Ασία, η πιστοποίηση δίκαιου εμπορίου προσφέρει απτά οφέλη. Συνεργαζόμενοι με οργανώσεις δίκαιου εμπορίου, οι αγρότες αποκτούν πρόσβαση σε σταθερές τιμές, οι οποίες τους προστατεύουν από τη μεταβλητότητα της αγοράς. Αυτή η οικονομική ασφάλεια τους επιτρέπει να σχεδιάζουν το μέλλον, να επενδύουν στις φάρμες τους και να βελτιώνουν τα μέσα διαβίωσης των οικογενειών τους. Επιπλέον, το δίκαιο εμπόριο ενθαρρύνει φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, όπως η βιολογική γεωργία και η αναδάσωση, προωθώντας την οικολογική βιωσιμότητα.

Δεοντολογικές πρακτικές

Για την IL TOTO, η ηθική προμήθεια των κόκκων καφέ είναι υψίστης σημασίας. Η συνεργασία μας, με συνεταιρισμούς που έχουν πιστοποιηθεί για το δίκαιο εμπόριο ή μέσω του Direct Trade όπου οι κόκκοι αγοράζονται απευθείας από τον παραγωγό, διασφαλίζει ότι ο καφές που προμηθευόμαστε τηρεί τη δέσμευσή μας για κοινωνική υπευθυνότητα. Είναι ένας από τους βασικούς μας  στόχος μας να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στην ευημερία των κοινοτήτων καλλιέργειας καφέ παγκοσμίως, αναπτύσσοντας μακροχρόνιες σχέσεις που βασίζονται στην εμπιστοσύνη, τον σεβασμό και το αμοιβαίο όφελος.

Στο διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο της βιομηχανίας καφέ, η υιοθέτηση πρακτικών fair trade δεν είναι απλώς μια τάση που πρέπει να ακολουθήσουμε – είναι ευθύνη. Στην IL TOTO, έχουμε τη δύναμη να προωθήσουμε τη θετική αλλαγή, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Δίνοντας προτεραιότητα στον καφέ δίκαιου εμπορίου, διατηρούμε τη δέσμευσή μας για δικαιοσύνη, βιωσιμότητα και ενδυνάμωση της κοινότητας.

Μέσα από τα συχνά ταξίδια μας στις φάρμες παραγωγής καφέ σε διάφορες χώρες, έχουμε την ευκαιρία να γνωρίζουμε από κοντά όλη την διαδικασία παραγωγής και να χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού με τους παραγωγούς καφέ. Αυτές οι σχέσεις αποτελούν το θεμέλιο για μια βιώσιμη συνεργασία.

Δείτε εδώ το στιγμιότυπα από το τελευταίο μας ταξίδι στην Κολομβία όπου γνωρίσαμε σπουδαίους ανθρώπους και παρακολουθήσαμε τα στάδια της παραγωγής κόκκων καφέ.

Share: